تبلیغات
همدلی - خواص روغن سبوس برنج
 
همدلی
وبلاگ دکتر محمدرضا یوسفی
درباره وبلاگ
نظرسنجی
آیا این وبلاگ را موفق می دانید؟









دوشنبه 7 مرداد 1392 :: نویسنده : دکتر محمدرضا یوسفی



روغن سبوس برنج محصولی شگفت‌انگیز است که از پوسته خارجی و قهوه‌ای رنگ برنج که متفاوت از شلتوک است تهیه می‌شود. تنها 8 درصد از مقدار برنج آسیاب نشده را پوسته یا سبوس تشکیل می‌دهد
اما همین مقدار حاوی 15 تا 20 درصد روغن است.




روغن‌ها یکی از بحث برانگیزترین اقلام سبد غذایی خانوار هستند و همیشه این سۆال مطرح است که خوردن چه نوع و چه میزان از روغن مطلوب است؟ روغن آفتابگردان، پنبه دانه، سویا، کانولا و... همگی از جمله روغن‌هایی هستند که مکرر در مورد خواص تغذیه‌ای آن مطالبی خوانده‌ایم. اما در میان این روغن‌ها، روغن سبوس برنج محصول جدیدی است که چند سالی است وارد بازار شده و اغلب خانواده‌ها بنا بر تبلیغات متعدد، این روغن را کم کالری، کم کلسترول و مناسب برای سرخ کردن می‌دانند. اما آیا این ویژگی‌ها واقعیت دارند؟

فواید تغذیه‌ای روغن سبوس:

ویتامین‌های گروه B سبوس طی فرآیند حرارتی روغن‌گیری، تا حدود زیادی تخریب می‌شوند، ولی ویتامین‌های E و D آن همچون روغن‌های دیگر در سطح بالایی قرار دارند. بنابراین به حفظ تعادل سیستم عصبی و مغزی کمک کرده و با تقویت سیستم ایمنی بدن احتمال بروز بیماری‌های عفونی و امراض قلبی و سرطان را کاهش می‌دهد و التیام‌دهنده خوب زخم‌ها، التهابات، تغذیه‌کننده پوست سر، ضد پیری و ضد چروک است.



* ارزش تغذیه ای روغن سبوس برنج به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب ضروری است، بالا می‌باشد. تحقیقات نشان داده است که مصرف این روغن در رژیم غذایی باعث کاهش چشمگیر کلسترول به ویژه کلسترول بد خون (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL )می‌گردد بنابراین برای کسانی که از رژیم غذایی کم چربی پیروی می‌کنند، ایده‌آل است.



* تندی اکسایشی (طعم تندی که به علت اکسیداسیون روغن ایجاد می‌شود) معمول‌ترین نوع فساد روغن است که واکنش اسیدهای چرب غیراشباع با اکسیژن موجب بروز آن می‌گردد. سبوس برنج از نظر پایداری اکسیداسیونی بسیار عالی است، این پایداری مربوط به وجود آنتی اکسیدان‌های مختلف طبیعی موجود در آن است.



* از جمله آنتی‌اکسیدان‌های موجود در روغن سبوس برنج می‌توان به ویتامین E و اوریزانول اشاره کرد. وجود این آنتی‌اکسیدان‌ها برای طولانی مدت پایداری اکسیداسیون را در هر دو دمای بالا و پایین حفظ می‌کنند و باعث ماندگاری بالای غذاهای پخته شده با روغن سبوس برنج می‌شوند. همچنین وجود این آنتی اکسیدان‌ها به کاهش کلسترول خون کمک بسزایی می‌کند.
تحقیقات نشان داده است که مصرف این روغن در رژیم غذایی باعث کاهش چشمگیر کلسترول به ویژه کلسترول بد خون (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL )می‌گردد


* از آنجایی که این روغن نقطه دود بالاتری نسبت به سایر روغن‌های گیاهی دارد (257 - 245 درجه سانتی‌گراد) استفاده از آن برای مصارف پخت و پز راحت است.




* روغن تصفیه شده سبوس برنج با رنگ روشن و طعم مطلوب، روغن مناسبی برای تولید سس مایونز و مارگارین سازی و مصرف در سالادهاست.



* همچنین به دلیل وجود آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی در این روغن که تغذیه کننده پوست، ضد پیری، ضد چروک هستند می‌توان از آن در تهیه و تولید ضد آفتاب‌ها و لوازم آرایشی استفاده‌های فراوانی کرد.


روغن سبوس کم کالری نیست

کالری این روغن در مقایسه با روغن‌های دیگر یکسان بوده و در هر گرم آن 9 کالری انرژی نهفته است. بنابراین افراط در مصرف آن چاقی و عوارض ناشی از آن را به همراه دارد.

توجه

1- روغن سبوس برای پخت و پز و افزودن به سالاد عالی است. این روغن به دلیل مقدار زیاد اسیدهای چرب غیر اشباع (اسید لینولئیک) نباید به مدت طولانی تحت حرارت قرار گیرد. حرارت بالا با تجزیه اسیدهای چرب، از خواص و کیفیت این روغن کاسته و موجب سمی شدن آن می‌شود.



2- به دلیل آن که این روغن حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات، اسیدهای آمینه و آنزیم‌های متعددی است، نگهداری آن به مدت طولانی موجب تغییراتی در کیفیت آن و بروز مشکلاتی در مصرف‌کننده می‌شود، بنابراین به تاریخ مصرف آن توجه کنید.



3- این روغن در مجاورت با نور و حرارت بلافاصله تغییر طعم داده و به تدریج فاسد می‌شود. بنابراین از خرید روغن‌هایی که در مجاورت ویترین مغازه‌ها در مقابل نور خورشید قرار دارند، خودداری کنید و در آشپزخانه آن را در مکانی تاریک قرار دهید.



4- از آنجا که ممکن است نوع تقلبی این روغن در بازار عرضه شود، بهتر است آن را از اماکن معتبر خریداری و به مجوز بهداشت و ظاهر آن توجه کنید. روغن سبوس خوراکی باید شفاف، روشن، بدون بو، کمی شیرین و کم غلظت باشد.

 تبیان







نوع مطلب : خواص مواد غذایی، 
برچسب ها : روغن، سبوس، برنج، خواص،
لینک های مرتبط :
شنبه 18 شهریور 1396 07:18 ق.ظ
I every time used to study paragraph in news papers but now as I am a user of net
thus from now I am using net for articles or reviews, thanks
to web.
دوشنبه 26 تیر 1396 04:38 ب.ظ
If you are going for finest contents like I do, only go to see this
site all the time because it offers quality
contents, thanks
دوشنبه 7 مرداد 1392 06:57 ق.ظ
**سلام جالب بود
به منم سر بزن
فدات
بای
دوشنبه 7 مرداد 1392 06:17 ق.ظ
سلام بر بهار مردمان و خرمی روزگاران "
میدانیم که روزی می آیی ... و روزگاری می رسد که هیچ مادری پشت دیوارهای هیچ زندانی انتظار فرزندش را نکشد و هیچ فرزندی شاهد اعدام پدرش نباشد وهیچ پدری شرمنده فرزندش نباشد و هیچ دختری حسرت داشتن عروسکی را نکشد و هیچ دختری به عروسکها دل نبندد ! دیگر خیابانهای هیچ شهری را باخون شستشو ندهند و با خون کاخ نسازند و با خون حکومت نکنند . دیگر کسی را به جرم شیعه بودن گردن نزنند ، دیگردین ملعبه و بازیچه دست حاکمان نباشد و دیگر درب هیچ خانه ای آتش نگیرد و مردی سالها خانه نشین نشود... دیگر بوزینگان بر شیران حکومت نکنند مردمان گوسفند نباشند و گوسفندان راحت بچرند و گرگها ندرند ... دیگر همچو برگ خزان شاهد سقوط دسته جمعی انسانها نباشیم ، یکی مرتد شود و دیگری معتاد ، آن یکی در زندان اسیر شود و جماعتی اسیر نفس گردند ، جماعتی خفته باشند و ناپختگان بر مسندی ... آری اومی آید و بهار به استقبالش رود ، عدل بر رکابش بوسه زند ، حقیقت نمایان گردد و روزگار تزویر به پایان رسد...

میدونم که مشکلات بیشماری داری اما فراموش نکن که آقایی داری، فراموش نکن که تنها نیستی فراموش نکن که شاید با ترکیدن بغض تو و دعا از ته قلبت امر فرج اصلاح بشه خواهش میکنم خودت رو دست کم نگیر و تو این شبهای عزیز تا میتونی برای اومدن همه خوبی ها دعا کن
صلوات
دوشنبه 7 مرداد 1392 05:52 ق.ظ
****** با سلام و خدا قوت نجوای کنگان؛افتخار دارد.: با ترجمه و تولید مطالب روز پذیرای حضور ارزشمندتان باشد.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :